Perjantai alkoi johtajien ”kauppareissutavaroidenpakkauksella”, josta siirryimme syysillan jo hämärtyessä Valkeisiin. Tavaksi on tullut, että perjantaina iltapalaksi on jotain speciaalimpaa, tällä kertaa tortilloja. Iltatoimien jälkeen painuimme yöpuulle, osa sisälle ja osa telttaan.

Lauantaina ravitsevan aamupalan jälkeen päivän ohjelmaosuus alkoi vedenpuhdistimella. Muovipullosta, hiekasta ja suodatinpaperista syntyi ainakin teoriassa vettä karkeasti suodattava laite. Askartelun jälkeen ohjelmassa oli Firewalk with me –niminen ohjelma sudenpennuille ja seikkailijoille. Samoajat toimivat saattajina ja lisäksi rastimiehinä. Rastikierroksen puolessa välissä oli tarjolla valmista makaronimössöä. Rastit sisälsivät paljon asiaa nuotiosta, nuotiopaikoista, tulentekemisestä ja yleisesti kaikesta tuleen liittyvästä. Loppuhuipentumana yksi ryhmistä sytytti nuotion leirin iltanuotiolla.

Tarpojat tarpoivat päivän aikana oman ohjelman, johon kuului muun muassa risukeittimen rakentaminen ja sillä ruoan valmistus, tulen sytyttämistä tuluksilla ja suunnistusta. Lisäksi he rakensivat hätämajoitteen rangoista ja pressusta, jossa oli mahdollisuus myös yöpyä, pari rohkeaa yöpyikin. Lauantaipäivän aikana leiriläisten ollessa maastossa paikalla oli myös muutamia talkoolaisia tekemässä muun muassa puusavottaa.

Samoajien lieväksi yllätykseksi, heidän iltapäivän ohjelmansa oli MasterChef Valkeinen, toisin sanoen, ruuan valmistaminen. Päivälliseksi he valmistivat muusia ja kanakastiketta lisukkeineen, jälkiruoaksi marjarahkaa. Leiriläisten arvioiden mukaan lähes 10/10 pisteen suoritus. Tänä aikana seikkailijat ja sudenpennut askartelivat ns. mukikoukun/tuplakoukun, joka oli mahdollista ripustaa puunoksalle.

Vihe2013_02.jpg Syty nuotio, pala nuotio!

Lauantai päättyi yhteiseen iltanuotioon, josta ei huutoja eikä laulua puuttunut. Kuultiin myös Maurin tositapahtumiin perustuva tarina Valkeisiin tulleista muukalaisista. Samaan aikaan lämpeni Kotaniemen rantakalliolla telttasaunan kiuas, joka tarvitsi noin neljä tuntia yhtäjaksoista lämmittämistä. Pitkän päivän jälkeen iltapala maistui, jonka jälkeen uni vieläkin paremmalta.

Osa kävi saunassa, joku ehkä uimassakin vielä ennen nukkumaanmenoa. Telttasaunan kiukaan lämmettyä, poistettiin pesästä tuhkat ja kekäleet ja viriteltiin pressu valmiiksi rakennetun kehikon päälle. Lämpöä oli maltillisesti arvioiden noin 60 astetta ja löylyä riitti noin vartiksi. Telttasauna oli lopulta pystyssä vasta noin yhdeltä yöllä, minkä vuoksi pitkälti siellä saunoi vain muutama johtaja ja lisäksi yksi tarpoja. Saunomisen jälkeen Kotaniemeen sytyteltiin kahden kelon rakovalkea louteelle ja laavulle.

Vihe2013_01.jpg Kiuas sunnuntaiaamuna.

Sunnuntai-aamu alkoi raikkaassa syyskelissä. Aamupalan jälkeen ohjelmassa oli muun muassa rastirata, jossa pystytettiin loue ja pyrittiin kulkemaan oikeaan suuntimaan. Varsin hyvin tuntui suuntavaisto olleen kohdallaan. Lounaaksi oli kinkkukiusausta. Lounaan jälkeen siivoiltiin paikat kuntoon ja lähdettiin kolon kautta kotiin.

-Aleksi Perälä, VIHE 2013 leirinjohtaja